Kunstreis Biënnale Dak’Art: Senegal

Dak’Art : 11 juni t/m 20 juni 2022

PRIJSINFO – PRAKTISCH – BOEKEN 

  • Bruisende stad Dakar leren kennen door de ogen van hedendaagse Afrikaanse kunstenaars
  • Bezoek 14de editie biënnale Dak’Art 2022
  • Bezoek galeries, art centres, musea en kunstenaars in hun studio
  • Bezoek Saint Louis met Frans koloniale architectuur en exposities Dak’Art 2022
  • Bezoek autovrij eilandje Gorée: exposities, musea, slenteren door smalle straatjes met koloniale huizen en bezoek historisch slavenmuseum
  • Stadstour historisch Dakar met kunstenaar
  • Reis onder leiding van kunsthistorica Rosalie van Deursen

DAG 1: AANKOMST DAKAR

Aankomst internationale vlucht in DAKAR: Blaise Diagne International Airport. Op de luchthaven verwelkomt Rosalie van Deursen u en rijden we naar het hotel.

DAG 2: DAKAR

De biënnale vindt plaats op diverse locaties in de stad. Een heel spektakel waar de hele internationale kunstwereld op af komt. Een unieke ervaring. We bezoeken de hoofdlocaties van Dak’Art: Ancien Palais de Justice en Musée Théodore-Monod (voormalig IFAN, Institut fondamental d’Afrique Noir). Het is een van de oudste musea van dit type in Afrika en werd in 1931 opgericht.

DAG 3: DAKAR

Vandaag bezoeken we de bekendste galeries van de stad en Musée Boribana: een museum opgezet door een Senegalese collectioneur en een kunstenaarsresidentie gewijd aan hedendaagse Afrikaanse kunst en de diaspora.

In de middag bezoeken we het huis van de beroemde Senegalese beeldhouwer Ousmane Sow die in 2016 overleed. Hij is bekend om zijn levensgrote beelden van mensen. In 2008 ontving Sow de Prins Claus Prijs en eerde hem “voor zijn indrukwekkende sculpturen van het menselijk lichaam, voor zijn nieuwe invalshoeken op het lichaam die een uitdaging vormen voor de internationale wereld van de figuratieve kunst en voor zijn positieve invloed op de jongere generatie Afrikaanse kunstenaars.”

DAG 4: DAKAR

Samen met een Senegalese kunstenaar bezoeken we de historische stad en krijgen een inkijk in de huidige stadsontwikkeling. In een kunstenaarscollectief houden verschillende kunstenaars zich bezig met de ontwikkeling van de urbanisatie van Dakar, we krijgen alle ins en outs gepresenteerd.

Natuurlijk nemen we ook een kijkje bij het Monument de la Renaissance Africaine: dit monument werd in 2001 door president Wade onthuld en werd gebouwd om de opening van het Afrikaanse continent in dit nieuwe millennium te symboliseren.

Daarna varen we (25 min) met de ferry naar het autovrije eiland Gorée. Het kleine eiland is aantrekkelijk door de prachtige oude huizen en dat zorgt voor een schilderachtige omgeving met een zuidelijke charme. Het eiland is slechts 900m bij 300m groot er er wonen 1200 mensen van wie 800 moslims en 400 christenen; er staat zowel een moskee als een kerk.

Sinds 1978 staat Gorée op de werelderfgoedlijst van UNESCO omdat het een van de belangrijkste getuigenissen is van de trans-Atlantische slavenhandel. We bezoeken het historisch slavenmuseum. Tevens dwalen we door de pittoreske kleurrijke straatjes en bezoeken we er de exposities van de Dak’Art biënnale.

DAG 5: DAKAR

In een voormalig Chinees wooncomplex is al sinds jaar en dag het kunstenaars collectief Village des Arts gevestigd. 52 ateliers en een expositie ruimte zorgen voor een bruisend artistiek geheel. We bezoeken opkomende en gevestigde kunstenaars en expositie.

DAG 6: DAKAR

Vandaag staat er een expositie en een bezoek aan een kunstenaar op het programma. Tevens is er de mogelijkheid om over de markten van Dakar te struinen of op een terrasje in de oude stad te zitten of aan het strand.

In zowel grote als kleine steden in Senegal is er altijd een markt te vinden en het is zeker een aanrader om deze te bezoeken. In de hoofdstad zijn zelfs meerdere markten. Deze kleurrijke markten zijn vaak een bron van mooie stoffen, sieraden, tassen en andere prachtige souvenirs. De Sandagamarkt wordt gehouden in een koloniaal gebouw dat uit meerdere verdiepingen bestaat en op iedere verdieping zijn andere producten verkrijgbaar.

DAG 7: DAKAR – SAINT LOUIS 

In de ochtend bezoeken we het nieuwe museum van Zwarte Beschavingen. Geopend in december 2018 is het de realisatie van Léopold Sédar Senghor, de eerste president van Senegal, om een ​​museum te creëren dat de geschiedenis en hedendaagse culturen van zwarte beschavingen overal vertegenwoordigt.

Na dit bezoek rijden we in 4.5 uur naar de stad Saint-Louis, gelegen in het noorden van het land. Deze havenstad was een belangrijk punt voor handelsroutes over de Atlantische Oceaan, door de Sahara, en naar Soedan. De exploitatie van goud, ivoor en zwarte slaven maakte de stad voor de Franse kolonisatoren van groot belang.  Saint-Louis staat bekend om gezellige bars met vaak live (jazz)muziek, een koloniale centrum en visrokerijen. In Saint Louis bezoeken we exposities die onderdeel vormen van de biënnale Dak’Art 2022.

DAG 8: SAINT LOUIS

Saint Louis heeft sfeervolle oude architectuur en is gelegen aan zee. De stad is al sinds jaar en dag de satelliet stad van Dakar als het gaat om de biënnale en ook de stad van het jaarlijkse jazzfestival.

DAG 9: SAINT LOUIS

Vandaag rijden we naar het zuiden en blijven aan de kust. We nemen intrek in een mooi gelegen lodge waar we in de middag in een piroque varen in natuurgebied ‘Langue de Barbarie’. Het gebied staat bekend om de enorme diversiteit aan vogels. De Langue de Barbarie is een dun, zanderig schiereiland, grenzend aan de Atlantische Oceaan. Het schiereiland scheidt de oceaan van het laatste deel van de Senegal-rivier.

We sluiten onze laatste avond in Senegal af en reflecteren op alle Urban African Art-ervaringen!

DAG 10: SAINT LOUIS – DAKAR – AMSTERDAM

Alle goede dingen komen tot een eind. We starten rustig op en rijden terug naar Dakar van waaruit de vlucht terug naar huis is.

Om te boeken of voor overige vragen over deze reis, neem dan contact op met  rosalie@urbanafricans.com