Kunstreis Biënnale Dak’Art: Senegal

27 mei t/m 5 juni 2020

DAG TOT DAG – PRIJSINFO – PRAKTISCH – BOEKEN 

  • Bruisende stad Dakar leren kennen door de ogen van hedendaagse Afrikaanse kunstenaars
  • Bezoek 14de editie biënnale Dak’Art 2020
  • Bezoek galeries, art centres, musea en kunstenaars in hun studio
  • Ontvangst op Nederlandse residentie door de ambassadeur
  • Bezoek Saint Louis met Frans koloniale architectuur en exposities Dak’Art 2020
  • Bezoek autovrij eilandje Gorée: exposities, musea, slenteren door smalle straatjes met koloniale huizen en bezoek historisch slavenmuseum
  • Stadstour historisch Dakar met kunstenaar
  • Reis onder leiding van kunsthistorica Rosalie van Deursen

Dak’Art is de oudste en grootste biënnale van het Afrikaanse continent. In 2020 wordt de 14de editie georganiseerd. De Dak’Art biënnale is het Afrikaanse antwoord op de biënnale van Venetië. Elke twee jaar verandert de hoofdstad van Senegal in een internationale kunststad. Iedere twee jaar stelt een team van gerenommeerde curatoren de hoofdexpositie samen van Dak’Art, de zogenaamde INN.

De afgelopen INN edities vonden plaats op een schitterende locatie; het Afrikaans modernistische paleis van justitie. Daarnaast zijn er door de hele stad heen exposities te bezoeken. Deze zijn georganiseerd door galleries, musea, kunstenaarscollectieven, culturele centra en ambassades.

De stad bruist van de kunstenergie en heel de internationale art scene is aanwezig tijdens de openingsweek van Dak’Art. Er zijn lezingen, feestjes, openingen zowel indoors als outdoors. Iedere kunstliefhebber zou het een keer mee moeten maken.

Tijdens deze kunstreis zullen we de hoofdlocaties bezoeken Dak’Art INN en de meest interessante exposities in de rest van de stad en in de satellietstad Saint Louis Dak’ Art OFF. Tevens staan er bezoeken op het programma bij kunstenaars thuis in hun ateliers en Village des Arts.

Naast hedendaagse Afrikaanse kunst biënnale is de stad Dakar ook zeker een bezoek waard. Dakar was de hoofdstad van Frans West Afrika, ze ademt nog steeds een mondaine sfeer uit. De stad ligt op het schiereiland Kaap Verde, het westelijkste punt van het vasteland van Afrika. De verschillende stadswijken ademen de sfeer van de koloniale en postkoloniale geschiedenis uit.

4 km voor de kust ligt het autovrije eilandje Gorée dat van de 16e tot de 19e eeuw een van de centra van de trans-Atlantische slavenhandel was. Door de invloeden van de verschillende overheersers (Portugezen, Hollanders, Engelsen en Fransen) heeft het eiland een bijzonder karakter. De felgekleurde huizen en smalle straatjes geven het een mediterrane tint, de architectuur heeft ook Arabische kenmerken.

Tijdens twee edities van Dak’Art heb ik tentoonstellingen gecureerd op de residentie van de Nederlandse ambassadeur waardoor ik alle hoeken en gaten van de stad heb leren kennen. Het is steeds weer een inspirerende ervaring om de biënnale Dak’Art te bezoeken.

Het programma zal uitgevoerd worden al naar gelang het definitieve programma van Dak’Art 2020.

Om te boeken of voor overige vragen over deze reis, neem dan contact op met  rosalie@urbanafricans.com